Vertel eens iets over jezelf…

Sollicitatiegesprek
22 januari 2019

Veel interviews beginnen met de vraag: "Vertel eens iets over jezelf." Deze vraag is in eerste instantie om het ijs wat te breken zodat je een beetje kunt ontspannen. Maar er is meer.

Het is ook een manier om erachter te komen hoe georganiseerd iemand in zijn denken is. Interviewers hopen een eerste indicatie te krijgen over waarom jij als kandidaat geïnteresseerd bent om te werken voor hun organisatie en wat jij als kandidaat aan organisatie kan bijdragen.

Bereid je voor op deze vraag door na te denken over de manier waarop de organisatie zich presenteert op haar website. Hoe benadert ze zaken als loopbaanontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Stel jezelf de vraag of je iets gemeen hebt en leg dan tijdens het interview de afstemming van waarden uit. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, gemeenschapsactiviteiten, of in een land bent geweest waar de organisatie ook actief is…

Het geeft interviewers ook een indicatie van je interpersoonlijke vaardigheden. Ontspan en spreek op een zelfverzekerde, vriendelijke en duidelijke manier. De vraag gaat over jou dus wees zo natuurlijk mogelijk.

Wat te vermelden?

  • Begin met het koppelen van je antwoord aan je CV. Je zou kunnen zeggen: “Ik heb een aantal echt interessante ervaringen die relevant zijn voor deze functie en ik heb ze in mijn cv uiteengezet, maar laat me u een beetje over mezelf vertellen in die rollen.”
  • Je kan jezelf ook beschrijvende in de 3 woorden die het meest overeenkomen met je persoonlijkheid. Je zou iets kunnen zeggen als: “Mijn drie kernwaarden zijn eerlijkheid, integriteit en doorzettingsvermogen.” Blijf echter bij de waarheid.

Wat te vermijden?

  • Hou je aan professionele onderwerpen en ga niet te diep in te op je persoonlijk leven. Dit gesprek gaat over jou als kandidaat.
  • De interviewer heeft mogelijk een klein beetje interesse in je familie en achtergrond, maar alleen op een hoog niveau. Hij of zij wil niet weten hoe lang je thuis woonde na je studies, wat je zuster in het buitenland doet, of hoeveel schuld je hebt. Persoonlijke dingen moeten redelijk beperkt zijn omdat het een zakelijke discussie is.

Hoeveel details?

Het is best om niet te veel in detail te treden en niet meer dan 3 of 4 minuten te besteden aan deze vraag. Als je hierover hebt nagedacht en vooraf aan  het interview de verbanden tussen je eigen ervaring en de waarden van de organisatie hebt in kaart gebracht za…l je met 3 tot 4 minuten zeker voldoende hebben. Veel langer doorgaan ziet er bijna uit alsof je niet hebt begrepen waarom de vraag wordt gesteld.

Vol vertrouwen eindigen!

Een tip van Compusearch is om te overwegen je antwoord te beëindigen door je interviewer te vragen of hij/zij vragen heeft over wat je zojuist hebt verteld. Als je jezelf vroeg in het interview probeert te onderscheiden, kan dit het punt zijn waarmee je dit doet.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga