Aanwerven na enkel virtueel contact?

Aanwerven na enkel virtueel contact?
30 maart 2020

Na een 3 tal weken ‘social distancing’ komen we in een periode waarin deze vraag zich opdringt. De meeste van de klanten van Compusearch hebben deze vraag tot nu toe nog nooit overwogen. Ze wordt echter meer en meer actueel.

Compusearch werkt met een heel aantal klanten aan het invullen van hun openstaande IT vacatures en we zijn ondanks de pandemie doorgegaan met onze werving. Het is geweldig om dit te doen omdat technologieën zoals Skype en Zoom, naast vele andere, ons in staat stellen ons wervingsproces voort te zetten.

We hebben in het verleden vaak met Skype en Zoom gewerkt voor bepaalde delen van de procedure omwille van snelheid en om kandidaten onnodige en veelvuldige verplaatsingen te besparen. Onze klanten hebben echter tot op heden nog nooit een kandidaat aangeworven zonder deze op zijn minst één maal face 2 face gezien te hebben.

Bedrijven willen blijven aanwerven ondanks Covit-19. Ze wensen zich te wapenen met de beste medewerkers om een competitief voordeel te hebben na deze wereldwijde crisis. De vraag om al dan niet over te gaan tot aanwerving na enkel virtueel contact komt meer en meer aan de orde. Procedures komen immers na 3 tot 4 weken in hun eindfase en dan dienen bedrijven te beslissen.

Willen ze een kandidaat een baan aanbieden zonder deze persoonlijk ontmoet te hebben? Bij Compusearch merken we dat dit bij sommige van onze klanten vlot verloopt terwijl anderen toch nog aarzelen. Ze missen het buikgevoel, de klik, de non verbale signalen die vaak minder duidelijk zijn via Skype en Zoom. Ook is de bedrijfscultuur hierbij een beslissende factor.

Waar staat u als bedrijf? Zou u een kandidaat inhuren na een 100% virtuele sollicitatieproces zonder dat iemand van uw organisatie de kandidaat persoonlijk heeft ontmoet?

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga