Hoe omgaan met interviewstress?

Het kan dan wel een open deur intrappen zijn, maar hoe meer u weet, hoe minder stress u zal hebben. Hoe beter uw voorbereiding, hoe groter uw zelfvertrouwen. In deze paragraaf gaan we dieper in op iets wat iedereen wel eens gehad heeft in zijn loopbaan, namelijk: interviewstress.

Waar beginnen?

Doe zo veel mogelijk onderzoek naar het bedrijf, de positie en de hiringmanager. LinkedIn kan hierbij goed van pas komen. Daarnaast is er natuurlijk de bedrijfswebsite waar u dingen te weten kan komen over de geschiedenis, de structuur, waarden, mission-statement, ... Via Google kan u ook zoeken naar persartikels.

Wees er klaar voor.

Denk aan mogelijke vragen en hoe u deze zal beantwoorden. Bereid uw eigen vragen voor. Zorg dat deze relevant zijn. Oefen, oefen en oefen, liefst hardop en voor een spiegel zodat u zich bewust kan worden van uw lichaamstaal. Indien u een goede vriend heeft, kan u ook met hem/haar een try-outsessie doen. Hardop spreken helpt u veel beter dan het mentaal te doen.

Ken uw CV vanbuiten en wees klaar voor vragen die erover zullen komen. Stel dat in uw CV staat dat u een team manager was in een van uw vorige jobs. U kan dan vragen krijgen over het meest gemakkelijke en het meest moeilijke aspect van deze taak. U kan ook vragen krijgen over lacunes in uw CV. Zorg dat u hiervoor een antwoord klaar hebt. Andere dingen die u kan voorbereiden zijn uw motivatie, uw verwachtingen en uw langetermijnplanning.

Bereid u voor om te antwoorden op de grootste zwakte en de grootste verwezenlijking in uw loopbaan. Maak beiden relevant voor de functie. Denk na over uw zwakke punten en probeer deze voor te stellen als pluspunten voor deze job. Indien zelfvertrouwen nodig is voor de job kan u stellen dat uw zelfvertrouwen soms omslaat in arrogantie.

Over uw grootste verwezenlijking dient u een voorbeeld te geven in de professionele sfeer. Dat u ooit de marathon van New York gewonnen hebt is hier niet relevant. De interviewer wil immers weten of u de geschikte kandidaat bent voor deze job en niet of u goed kunt lopen.

Reduceer stress

In de uren en minuten voor het interview kunnen stressreducerende oefeningen helpen. Gebruik uw eigen methode om rustig te worden. Of dit nu yoga, jogging, ademhalingsoefeningen, meditatie of iets anders is, maakt niets uit. Probeer zeker wat tijd hiervoor te maken voor het interview. Al is het maar in de auto voor u binnen gaat. Blijf gedurende het interview rustig, haal diep en regelmatig adem en bewaar uw focus.

Verzorg uzelf goed

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, maar vermijd te veel haastige voorbereidingen 24 uur voor het interview. Slaap goed, neem een lichte maar voedzame maaltijd en neem wat rust voor u naar het interview vertrekt. Door ontspanningsoefeningen en rust voor het interview zal u meer kans hebben om uw zenuwen de baas te kunnen tijdens het gesprek.

En dan dit nog.

Het is normaal dat u zenuwachtig bent. Het is immers een belangrijk gesprek voor u. Stress kan ook positief werken. Dus als u merkt dat u nerveus bent, sla dan niet in paniek maar zie het als een normale reactie op de situatie.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga