Voorbeeldvragen en mogelijke antwoorden

Er zijn een aantal vragen die elke interviewer zal stellen om u als persoon en potentiële medewerker te leren kennen. Als u weet wat te verwachten en u zich hierop kan voorbereiden, verhoogt u de kans om uw droomjob in de wacht te slepen.

 

U als Persoon

Wat zijn uw interesses en hobby's? Wat doet u in uw vrije tijd?

Vermeld hier uw hobby's, sport, de dingen die u leest, familie, vrienden, ...

Wat zijn uw kwalificaties?

Hoewel deze zeker in uw CV staan, wenst de interviewer hierover te praten. Vermijd zeker het antwoord "Die staan in mijn CV".

Waarom heeft u deze studierichting gekozen?

Leg hier uit hoe uw studierichting u heeft geholpen of zal helpen om uw professionele doelen te bereiken.

Wat zijn uw werkgerelateerde sterktes?

Maak thuis, voor het interview, een lijst met uw sterktes en zoek hierbij voorbeelden uit uw verleden die dit aantonen en illustreren. Toon aan dat uw sterktes toegevoegde waarde zullen leveren aan uw toekomstige werkgever. Denk hierbij aan: doelgericht, intelligent, positief, communicatief, zelfvertrouwen, toewijding, ...

Wat zijn uw zwakke punten?

Bereid een antwoord voor met zwakke punten die te verhelpen zijn of ook positief gezien kunnen worden. Zorg dat uw antwoord niet uw kansen op de job teniet doen. Gebruik eerder de term "te ontwikkelen" dan zwak punt.

Vertel me eens iets over uzelf.

Beschrijf uzelf hier in een werksituatie. Bereid een samenvatting voor van uw professionele ervaring, uw successen, uw studieachtergrond en overdraagbare vaardigheden die relevant zijn voor deze positie.

 

U in een professionele omgeving

Waarom moeten we u kiezen voor deze positie?

Dit is het moment bij uitstek om uzelf te verkopen. Doe dat dan ook. Weer niet bescheiden en haal uzelf niet neer. Wees kort en to the point. De werkgever zoekt hier bewijs dat u de job aankan.

Hoe denkt u over overuren?

Geef hier aan dat u bereid bent om overuren te doen indien nodig. Vraag informatie over de verwachtingen van het bedrijf hieromtrent.

Waarom wilt u uw huidig bedrijf verlaten?

Onthoud u van negatieve redenen of uw huidige werkgever in een slecht daglicht te stellen. Maak hier allusie op uw carrièremogelijkheden.

Waarom bent u zo vaak van job veranderd?

De werkgever zoekt hier naar zekerheid dat u met hem een verbintenis aangaat voor een lange termijn. Men zal immers in u investeren. Geef hier de redenen waarom u elke vorige werkgever heeft verlaten. Houd rekening met de vorige paragraaf.

Waarom wenst u bij ons te werken?

Uw onderzoek naar het bedrijf komt hier zeer goed van pas. Spreek over het bedrijf zoals u het ziet. Stel dan dat dit bedrijf en deze job het beste in u naar boven zal halen en u zal helpen om uw aspiraties te bereiken.

Wat zijn uw belangrijkste verwezenlijkingen?

Antwoord hier enkel met werkgerelateerde dingen en zet uw specifieke bijdrage in de verf. Gebruik gestructureerde voorbeelden en meetbare verwezenlijkingen zoals kostenbesparing, verhoging van de efficiëntie, ...

Heeft u zin voor initiatief?

Hier dient u te benadrukken welke initiatieven u in het verleden heeft genomen. Focus op die ideeën en initiatieven die positief hebben bijgedragen aan uw organisatie.

Kan u werken onder druk?

Geef hier concrete voorbeelden van situaties waarbij u goed presteerde onder druk.

 

U en uw ambities

Waar ziet u zichzelf binnen 3 tot 5 jaar?

Benadruk hier vooral de vaardigheden die u wenst te verwerven en vraag welke de mogelijkheden zijn in het bedrijf.

Welk salaris "verdient" u en waarom?

Het is meestal te vroeg om dit in een eerste interview te bespreken. Geef hier een algemeen antwoord en ga niet in detail. Zeg dat u een salaris wenst dat past bij de functie en dat in lijn ligt met de salarispolitiek van het bedrijf.

Belnet
Toyoda Gosei
Abbvie
Ingersoll Rand
Brussels Airlines
Ibm
Bt
Cisco
Comstor
Experis
Federale verzekering
Kapsch
Mediagenix
Mivb
Omninet
Sibelga